Yrityksen tarkoitus: voiton tavoittelu vai arvon tuottaminen sidosryhmille, yhteiskunnalle ja maailmalle?

16.09.2022

Osakeyhtiölaissa sanotaan, että "Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin". Onko laki tässä kohtaa auttamattomasti vanhentunut ja tulisiko sitä päivittää 2020-luvulle? 


Aina näihin päiviin saakka yrityksen on ajateltu tavoittelevan vain ja ainoastaan voittoa, mikä on ajatuksena lähtökohtaisesti kestämätön. Jos yritykset tavoittelisivat vain voittoa, käytännössä sitä voitaisiin myös tehdä ja toteuttaa keinoilla millä hyvänsä. Voidaan kai kuitenkin sanoa, että täysin mielivaltainen toiminta vointontavoittelussa on mennyttä aikaa ja vaikka yritys näin toimisikin eivät asiakkaat, kumppanit tai sidosryhmät enää katso sormien läpi esimerkiksi epäeettistä, syrjivää tai luonnonvaroja säälimättä tuhoavaa yritystoimintaa. Pitäisikö siis lakiin perustuvan yhtiön olemassaolon määrittelyn sisältää myös muita ajanmukaisia arvoja puhtaan voiton tavoittelun rinnalle, jolloin yrityksen olemassaolon oikeutus olisikin yhtäkkiä paljon mielenkiintoisempi? Mitä jos lakiin lisättäisiin esimerkiksi arvon tuottaminen asiakkaille, työntekijöille ja yhteiskunnalle? Ja mitä jos siihenkin vielä lisättäisiin arvontuotto ekologisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla? Toki lain tulkinnasta voisi tulla ongelma - kuka määrittelee sen mikä on riittävää arvontuottoa tai mikä on ekologisesti kestävää. Mutta eikö ajatus siitä, että voisimme vaatia yrityksiltä myös lain näkökulmasta vastuuta kestävään toimintaan, olisikin kiehtova erityisesti aikana, jolloin puhdas voitontavoittelu herättää lähinnä inhoreaktioita sekä työntekijöissä että asiakkaissa ja yhteistyökumppaneissa? Aikana, jolloin asiakkaina ja työntekijöinä vaadimme yrityksiä kantamaan vastuunsa yhteisön, yhteiskunnan, ihmiskunnan ja maapallon hyvinvoinnista.


Markkinoille on tullut yhä enemmän myös sijoittajia, jotka sijoittavat ainoastaan vastuullisiin yrityksiin, joille kaikki yllä oleva on itsestäänselvää. Startup-skenessä aihe onkin varmasti enemmän pinnalla kuin vakiintuneissa yrityksissä, joilla saattaa olla pitkäkin historia puhtaaseen voiton tavoitteluun perustuen. Tulisiko tämä vastuullisen sijoittamisen periaate ulottaa myös etabloituneisiin yrityksiin esimerkiksi hallitustyön kautta? Hallitus edustaa omistajia ja toimii omistajien edun näkökulmasta parhaalla tavalla, jolloin olisi myös hallituksen työskentelyn kannalta olennaista määritellä, miksi yritys on olemassa, tuon puhtaan voitontavoittelun lisäksi. Tätä kautta olemassaolon tarkoitus saataisiin ohjaamaan myös yrityksen johtamista ja strategiaa. Tästä pääsemmekin kysymykseen, tulisiko yrityksen toimia lainkaan mikäli sillä ei ole voiton tavoittelun lisäksi muuta tarkoitusta? Onko kapitalismi, kuten sen tunnemme, vanhentumassa ja sen tilalle tarvitaan uudenlaista, kestävämpää ajattelua ja toimintamalleja?

Olin jo kirjoittanut tämän blogin valmiiksi ja sitten silmiin osui uutinen ja lainaus Patagonian hallituksen puheenjohtajalta "We are turning capitalism on its head by making the Earth our only shareholder". Booooom.