Digiajan johtajuustaidot
Digitaalinen aikakausi vaatii johtamisen uudelleenajattelua
Yritysten ja liiketoimintojen johtaminen digitaalisella aikakaudella vaatii johtamisen miettimistä ja asemoimista uudelleen, sillä yrityksissä ja niiden toimintaympäristöissä on niin moni asia muuttunut .
- Ensinnäkin maailma ja ongelmat, joita yritysten on ratkaistava, ovat yhä monimutkaisempia. Menestyäksemme tulevaisuudessa, tarvitsemme lisää luovuutta ja luovan aivokapasiteettimme hyödyntämistä näiden ongelmien ratkaisemiseksi.
- Toiseksi, liiketoiminnasta on tullut monella tapaa aineetonta: liiketoiminta on yhä enemmän teknologiaa ja teknologia liiketoimintaa, liiketoimintamallit ovat digitaalisia, arvonluonti on abstraktia ja paljolti palvelullistettua, strategiat ja niiden onnistunut toteuttaminen vaatii käsitteellistä ja konseptuaalista ymmärrystä.
- Kolmanneksi, liiketoiminta on monimutkaista ja tapahtuu kontekstissa juuri nyt - johtamista ei voi sitoa vain yhteen tai muutamaan positioon, vaan johtamisen on tapahduttava siellä, missä päätöksiä on tehtävä, eli kaikkialla, koko ajan.
- Neljänneksi, siilot ovat viime vuosituhannelta. Kaikki tärkeä liiketoiminnassa tapahtuu horisontaalisesti, kuten asiakaskeskeisyys ja -kokemus, vastuullisuus ja kestävä liiketoiminta sekä arvonluonti yleisesti.
Tulevaisuus tarvitsee johtajuutta
Ylläoleva huomioiden, teolliselta aikakaudelta tuttu johtaminen on selkeästi vanhentunutta. Kuten tänään näemme ja todistamme, yritykset, jotka eivät ole kyenneet sopetuttamaan johtajuuttaan digitaaliseen aikakauteen sopivaksi, ovat todellisessa pulassa. Lisääntyneet irtisanoutumiset tai henkilöstön vaihtuvuuden on monissa tapauksissa todistettu ainakin osittain johtuvan huonosta johtamisesta, tai oikeastaan paremminkin epäsopivasta johtamisesta digiaikana. Se mikä toimi eilen, ei toimi tänään. Monet niistä, jotka ovat olleet menestyneitä johtajia eilen, eivät menesty johtajina tänään, ilman merkittävää yksilöllistä muutosta johtamisessa. Näen myös monien johtajien kamppailevan roolissaan tietämättä mitä tehdä tai edes mikä on ydinongelma tai juurisyy kamppailuun - koska he eivät välttämättä ymmärrä, että heidän tapansa johtaa ja toimia on todella nopeasti vanhentunut nykyiseen yrityselämään sopimattomaksi. Toisaalta jotkut johtajat ovat huomanneet, että johtamisen muutosta tarvitaan, mutta eivät tiedä miten tai mistä aloittaa. Vain vähemmistö johtajista on jo ymmärtänyt ja kokenut muutostarpeen ja kehittää aktiivisesti uusia, digitaaliseen aikakauteen sopivia johtajuustaitoja. Näen myös paljon ihmisiä ja asiantuntijoita, jotka eivät ole toimineet johtotehtävissä aiemmin, etsimässä ja aktiivisesti kehittämässä yksilöllisiä johtajuustaitojaan. Missä tahansa vaiheessa oletkin johtajuusmatkallasi, oletpa sitten johtoasemassa tai et, on tärkeää alkaa pohtia ja pohtia omaa johtajuuttasi - oletko valmis tulevaisuuteen?
Digiajan johtajuustaidot
Johtamisen sijaan haluankin puhua johtajuudesta ja johtajuustaidoista, joita tarvitaan tänään ja tulevaisuudessa asemasta riippumatta. Olen luonut viitekehyksen ja työpohjan digiajan johtajuudelle, ja mielestäni top 5 johtajuustaitoa digiaikaan ja tulevaisuuden liike-elämään ovat:
Oma ydin ja itsetuntemus. Kyky johtaa itseä tietämällä kuka olet, mitä haluat ja minne olet menossa, on välttämätöntä voidaksesi johtaa tulevaisuudessa. Ego-johtajuuden aika on ohitse. Digiaikana on tilausta johtajille, jotka tietävät keitä he ovat, jotka pystyvät toimimaan jaetun vallan ja päätöksenteon ympäristössä sekä vahvistamaan ja palvelemaan muita.
Konseptuaalinen, strateginen ja kriittinen ajattelu. Liiketoiminta ja arvonluonti ovat abstrakteja, ongelmat monimutkaisempia ja mahdollisuudet laajempia ja kuin koskaan. Myös standardiprosessit automatisoituvat ja koneellistuvat vauhdilla. Siksi on olennaista, että johtajat ymmärtävät liiketoiminnan abstraktin luonteen ja osaavat konseptoida ja käsitteellistää mm. liiketoimintamalleja tai strategioita.
Ihmisyystaidot. Empatiaa, tunneälyä, kuuntelutaitoja, aitoutta ja avoimuutta tarvitaan, kun meidän kohdeltava muita ihmisiä myös yrityselämässä vertaisina, ei alempina tai ylempinä aseman mukaan, saati kilpakumppaneina. Tämä on yleensä suurin haaste teollisuusaikakauden johtajille, sillä lähes kaikki menneisyydessä oppimamme käyttäytymismallit yrityselämän vuorovaikutuksesta on poisopittava. Vaikeaa, mutta ei mahdotonta.
Tulevaisuustietoisuus. Kun johtajuus jakaantuu ja tekemiemme päätösten on oltava merkittäviä ja vastuullisia liiketoiminnan näkökulmasta, meidän on kehitettävä taitojamme ajatella tulevaisuuteen suuntautuneesti. Sen sijaan, että valitsisimme ilmeiset voitot lyhyellä aikavälillä, meidän on otettava huomioon pitkän aikavälin vaikutus. Vaahtokarkit vs. tammenterhot, tiedäthän?
Joustavuus, ketteryys ja sopeutumiskyky. Muutos ja bisnes ovat nopeatempoisia, päätökset ja strategiset valinnat tapahtuvat kulloisessakin kontekstissa, jossa joskus yksi henkilö voi tehdä päätöksen, mutta jossa joskus joudutaan esimerkiksi muodostamaan useista asiantuntijoista koostuva tiimi tekemään päätös. Johtajien on oltava joustavia ja mukauduttava jatkuvasti muuttuviin tilanteisiin ja ympäristöihin sekä opittava jatkuvasti uusia ja relevantteja taitoja digiaikaa varten.
Jos teema kiinnostaa, voit tilata minulta keynoten tai luennon digiajan johtajuudesta tilaisuuteen tai alustukseksi yrityksen sisäiseen kokoukseen esimerkiksi hallitukseen, johtoryhmään tai asiantuntijatiimiin, tai voit osallistua digiajan johtajuustaitojen verkkovalmennuksiin.